Så identifierar du en falsk dejtingprofil

Så identifierar du en falsk dejtingprofil

Så identifierar du en falsk dejtingprofil
February 28, 2023

En falsk dejtingprofil är en profil på en dejtingsajt eller en dating app som skapats av en person som använder felaktiga eller vilseledande uppgifter om sig själv. Syftet med en falsk dejtingprofil är att lura, bedra eller manipulera andra användare på plattformen.  En falsk dejtingprofil kan innehålla felaktiga uppgifter om personens ålder, kön, intressen, yrke, utseende eller civilstånd. Enligt undersökningar uppskattar man att så många som 20 procent av profilerna på dejtingsajter och appar är falska och kan inbringa upp till ca 500 miljoner årligen.

Var vaksam på bilder

Profilen kan också innehålla falska bilder, som antingen inte visar personen som skapat profilen eller som är manipulerade för att göra personen mer attraktiv. En annan varningssignal är om profilen har få eller inga bilder. Om profilen har mycket få bilder eller bilder som verkar vara tagna från andra källor, kan det vara en indikation på att personen bakom profilen inte är den som de påstår sig vara.

Om du misstänker att dejten du chattar med är falsk, så finns det verktyg för att kontrollera detta. Du kan använda verktyg som Google bildsökning och TinEye vilka är verktyg som kan användas för att hitta stulna bilder på nätet. TinEye fungerar genom att söka efter liknande bilder baserat på bildens unika egenskaper, istället för att söka efter identiska kopior som Google bildsökning. TinEye söker efter liknande bilder på nätet och visa dig var bilden används.

Det här kan också intressera dig: Alternativ till dejting appar

Identifiera en falsk profil på hur beteende och text

Att känna igen en falsk profil på text kan vara svårt eftersom personen bakom profilen kan använda sig av olika strategier för att försöka lura eller manipulera dig. Men det finns några tecken du kan leta efter som kan indikera att profilen är falsk. Om personen bakom profilen verkar vara för perfekt - till exempel att han eller hon säger att de är väldigt attraktiva, rika eller framgångsrika - kan det vara en varningssignal att profilen är falsk. 

Om personen bakom profilen skriver med många grammatiska eller stavfel kan det indikera att de inte är en person med engelska som sitt modersmål, eller att de helt enkelt inte är den person de utger sig för att vara. Dessutom om personen bakom profilen ber dig om personlig information, till exempel ditt telefonnummer eller hemadress, kan det vara en varningssignal att profilen är falsk. En annan stark varningssignal är om personen bakom profilen försöker få dig att flytta samtalet från dejtingplattformen till en annan app eller ett annat kommunikationsmedium kan det också vara en varningssignal att profilen är falsk

Profilen vill att du ska göra något som du inte känner dig bekväm med. Det kan till exempelvis vara att skicka pengar eller träffa dem på en okänd plats, ska du vara försiktig och överväga om profilen är falsk.  Om du är osäker på en profil, kan du alltid vara försiktig och undvika att dela ut personlig information eller träffa personen i verkliga livet tills du känner dig säker på att de är pålitliga och ärliga.

Det här kan också intressera dig: Alternativ till Tinder dejtingapp för sex

Vad har falska profiler för motiv

Falska profiler på dejtingplattformar kan ha olika motiv. Det främsta motivet är dock ekonomiska. En person skapar en falsk profil för att lura andra användare att skicka pengar eller för att få tillgång till personlig information som kan användas för att stjäla pengar eller identiteter.  En annan trend som kommit och gått är hämnd. En person kan skapa en falsk profil för att hämnas på en annan person, till exempel genom att lura eller kränka personen. Sedan bör man vara medveten om sexuella motiv. En person kan skapa en falsk profil för att begå sexuella övergrepp, till exempel genom att lura minderåriga eller andra sårbara personer.  En person kan skapa en falsk profil för att få uppmärksamhet och bekräftelse från andra användare på plattformen. 

Skadlig kod och bot-verksamhet

Skadlig kod och bot-verksamhet har blivit allt vanligare. En person kan skapa en falsk profil för att automatiskt skicka meddelanden och svara på meddelanden på plattformen. Detta kan användas för att sprida spam, bedrägerier eller länkar till skadlig programvara. Dessa är normalt lätta att känna igen då de är programmerade att ge standardiserade svar på de flesta frågor. Så om du ställer en ovanlig fråga så brukar du få ett generellt svar.  

Skriv ett svar

Jag godkänner användarvillkoren